Grad Donja Stubica

Prebacite se na desktop verziju

Nagradu Grigor Vitez dobila Stubičanka

dodjela nagrade sluzbena

4. travnja 2014. u Zagrebačkom kazalištu lutaka 46. put je dodijeljena nagrada Grigor Vitez. To je naša prva i najstarija nagrada za književna i likovna dostignuća. Osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. godine. Osnivač Nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske – humanitarna, društvena i edukativna udruga građana koja tom nagradom odaje najviše društveno priznanje autorima (književnicima i likovnim umjetnicima) koji svoje stvaralaštvo iskazuju u knjigama za djecu.

Nagrada Grigor Vitez za 2013. godinu svečano je uručena književnici Nadi Mihaljević za tekst u knjizi Anđeo plišanih igračaka u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a Zdenko Bašić nagrađen je za ilustracije u knjizi Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja u izdanju Planetopije.

Posebno priznanje Nagrade "Grigor Vitez" za 2013. dobili su Sanja Polak za knjigu "Morski dnevnik Pauline P" i Zvonimir Balog za knjigu "Ja konj" u izdanju Alfe iz Zagreba.

Nakon primanja nagrade književnica Nada Mihaljević istaknula je kako svojim pisanjem nastoji učiniti ovaj svijet ljepšim i boljim, trudeći se da u njemu bude više ljubavi, razumijevanja i prihvaćanja različitih.

Nagrađeni roman promiče upravo takve vrijednosti, stavljajući u centar pozornosti djecu s posebnim potrebama jer su glavni likovi u romanu dvojica dječaka, od kojih jedan pokazuje simptome iz autističnog spektra, a drugi boluje od dijabetesa.

Osim što u svojim romanima u prvi plan stavlja djecu koja se po nečemu razlikuju od većine, autorica se trudi promovirati Zagorje, smjestivši radnje svih svojih romana u stubički kraj i na obronke Medvednice. Njezina privrženost Zagorju i Stubici razumljiva je kada se otkrije da je riječ o rođenoj Stubičanki, koja i nije preselila daleko od korijena – samo u Kraljev Vrh.